ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Суд визнав невинуватою експертку держбудекспертизи у вимаганні екологічних дозволів на користь власної фірми

30 Серпня 2019

Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя вироком від 19 серпня визнав невинуватою експерта ДП «Укрдержбудекспертиза» Людмилу Тараненко у вимаганні дозволів від профільного департаменту ОДА для «Запорізький електровозоремонтний завод» («ЗЕРЗ»), які виконувала приватна фірма Тараненко. Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя».

Згідно з матеріалами справи, «Запорізький електровозоремонтний завод» та Приватне науково-технічне підприємство «Соціум» у 2016 році уклали угоду з надання послуг щодо коригування дозволу підприємства на викиди забруднювальних речовин у повітря.

Фірма свою роботу виконала і за результатами сформувала пакет документів, з яким «ЗЕРЗ» наприкінці 2016 року звернулося до Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької ОДА для отримання відповідних дозволів на викиди.

Однак працівники департаменту встановили чисельні порушення та недостовірні відомості у документах, тому повернули їх «ЗЕРЗ», на доопрацювання. Представники заводу потім ще неодноразово звертався до держадміністрації задля отримання дозволів, однак їм відмовляли.

З огляду на це, технічний директор «Соціум» та водночас експерт ДП «Укрдержбудекспертиза» Людмила Тараненко повідомила директору вказаного департаменту, що в неї (як експерта «Укрдержбудекспертизи») перебуває проект техніко-економічного обґрунтування будівництва водопроводу у Кирилівці, і вона буде створювати штучні перешкоди у отриманні позитивного висновку по ньому, якщо «ЗЕРЗ» не отримає дозволи. Так директор департаменту був змушений погодитися на цей «обмін», однак звернувся до поліції.

Дозволи для «ЗЕРЗ» Тараненко отримала наприкінці травня 2017 р., її затримали, а місяць потому прокуратура повідомила їй про підозру у відповідному кримінальному проваджені №42017080000000271 за ст. 368-4 кримінального кодексу (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

У суді Людмила Тараненко свою вину не визнала. Вказувала, що видача дозволу в Департаменті затягнулася на п’ять місяців. Їй надсилали типові відмови з якими вона була не згодна, тому вирішила зустрітися з керівництвом Департаменту. Під час розмови з директором Департаменту про таке затягування, останній сам висунув вимогу про сприяння погодження проекту в Кирилівці, в обмін на дозволи для ПрАТ «ЗЕРЗ». Усі вказані дії вважає провокацією та, навпаки, вимаганням неправомірної вигоди з неї (у зв’язку з цим розслідується провадження №42017081060000090).

Зрештою, суд Людмилу Тараненко визнав невинуватою. Вказувалося, що начальник одного з відділів у своїй службовій записці повідомляв директору Департаменту, що заява та пакет документів «ЗЕРЗ» відповідають вимогам і дозвіл надати можливо. Сам дозвіл, який нібито незаконно отримала Людмила Тараненко не можна вважати допустимими доказом, оскільки під час обшуку вилучили два таких документи (з однаковою датою та номером, один з яких був виготовлений навмисно для вручення під час затримання), а, відповідно до протоколу виготовлення імітаційних засобів, такий документ виготовлявся один.

Також обвинувачення не довело вимагання, оскільки на аудіозаписах прослуховування лише ведеться розмова про те, що Людмила Тараненко готова переробити документацію «ЗЕРЗ» для надання дозволу. Запис телефонної розмови, де обвинувачена, також, нібито, вимагала дозволи не вівся. Крім того, директор подав заяву про злочин вже після цієї телефонної розмови.

Крім того, експерт не може самостійно надавати будь-які висновки від ДП «Укрдержбудекспертиза». Експертна оцінка складається з розділів, за кожним з яких закріплений свій експерт, директор кінцевий документ затверджує.

Окрім цього, надана суду експертна оцінка кирилівського проекту проведена ПНТП «Соціум» за заявкою ДП «Укрдержбудекспертиза», отже доказів, що Людмила Тараненко проводила її як експерт цієї держустанови, не надано.

Таким чином не доведено, що вона є суб’єктом інкримінованого злочину за ст. 364-4 КК.

Під час обшуку в кабінеті директора Департаменту матеріали експертної оцінки стосовно кирилівського проекту не вилучали, однак в обвинувальному акті вказується, що дозволи для «ЗЕРЗ» Людмила Тараненко вимагала в обмін на ці документи. Окрім цього, протокол про результати контролю за вчиненням злочину визнається недопустимим доказом, оскільки складений через два місяці після отримання дозволів на викиди для «ЗЕРЗ» і без участі Людмили Тараненко.

ПНТП «Соціум» належить тій же Людмилі Тараненко, керує фірмою Валерій Барибін.

НАШІ ГРОШІ

НАШІ ГРОШІ

19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024
15.03.2024
14.03.2024
13.03.2024
12.03.2024