ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Семочко тягне до суду журналістів Bihus.info, а бізнесмену, який розповів про хабарі для СБУ, шиють обвинувальний вирок

17 листопадаа 2018

Перший замголови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко подав до суду на авторів розслідування про майно і російські паспорти його родини. Про це повідомила автор розслідування про Семочко  «Розвідкою по нирках» Леся Іванова.

Семочко подав позов до Лесі Іванової, ведучого програми «Наші Гроші» Дениса Бігуса, а також  ПрАТ «ТРК Люкс» – тобто 24 каналу, котрий транслює програму. Це позов про захист честі, гідності і ділової репутації та спростування начебто недостовірної інформації. Яку саме інформацію Семочко хоче спростувати – поки що невідомо. Слухатися справа буде в Голосіївському суді Києва.

На думку юристів проекту «Тисни» (Bihus.Info), позов Семочка може бути розцінений як спроба тиску на журналістів, оскільки наразі інформація, викладена в журналістському розслідуванні, перевіряється в рамках двох кримінальних проваджень – НАБУ і СБУ. Семочко подав позов до журналістів, не дочекавшись результатів офіційних розслідувань цих органів.

Леся Іванова також повідомила, що розслідування кримінального провадження проти Сергія Христинченка, який розповів про вимоги хабарів і тиск з боку управління Сергія Семочка в програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом», стрімко завершилося після виходу сюжету в ефір.

Христинченко працює директором департаменту в компанії «Діавіта», що займається постачанням діалізних препаратів.

10 жовтня, через тиждень після виходу програми в ефір, Вінницька місцева прокуратура затвердила обвинувальний акт у кримінальному провадженні, де Христинченко є одним з трьох фігурантів. Ця справа була розпочата ще влітку 2016 р. і розслідувалася спільно столичною прокуратурою і Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки, тобто очолюваною Семочком економічною контррозвідкою СБУ.

Під час підготовки сюжету Христинченко називав кримінальні справи проти «Діавіти» тиском з боку СБУ через відмову фірми платити хабарі спецслужбі.

«Їм дуже важливо було показати, що НЕ платити – не можна», – переконаний Христинченко.

Кримінальне провадження стосується тендерів, у яких приймала участь «Діавіта». За версією слідства, Христинченко (організатор) з головним спеціалістом-нефрологом МОЗ  та завідувачкою Центру нефрології і діалізу Вінницької обллікарні  (співучасники), змовилися замість відкритих конкурентних торгів організувати закупівлю лікарнею діалізних препаратів саме у «Діавіти» – за неконкурентною переговорною процедурою  і за завищеними цінами.

Для цього, на думку слідства, спеціаліст МОЗ готував роз’яснення щодо неможливості заміни виробника препаратів у хворих на ниркову недостатність. Ці роз’яснення і стали підставою для проведення саме переговорної процедури в одного учасника, який є єдиним постачальником препаратів від виробника, чиїми препаратами вже лікуються хворі. Неправомірна вигода від завищення ціни, на думку слідчих, мала скласти 3,5 млн грн.

Ця закупівля за переговорною процедурою так і не відбулася через втручання  Антимонопольного комітету (її оскаржував постачальних препаратів іншого виробника). Однак, на думку слідства, злочин не було закінчено з причин, які не залежали від волі підозрюваних. Відповідно, всіх трьох підозрюють у завершеному замаху на злочин, який міг полягати у зловживанні службовим становищем, службовому підробленні і привласненні державних коштів.

Цікаво, що у травні 2018 р,  ГУ Нацполіції у Вінницькій області (в якого провадження опинилося після низки передач) постановило справу закрити – у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. У постанові про закриття провадження зазначено, що виставлена «Діавітою» на переговорній процедурі ціна була завищеною – тому що згодом за результатами відкритого тендеру цей же препарат у цієї ж фірми закупили суттєво дешевше. Однак факту зловживання службовим становищем з боку медчиновників слідчі не підтвердили.

За висновками поліції, медчиновники керувалася не корисливими мотивами, а медичними протоколами: пацієнтів в усьому світі прийнято незмінно лікувати препаратами одного діалізного виробника, клінічних досліджень щодо можливості заміни на препарати іншого – немає. Тож, в травні слідчі дійшли висновку, що медики збиралися закупити препарати конкретного виробника, без конкуренції, з метою уникнення негативних наслідків для життя і здоров’я пацієнтів.

Через місяць після закриття провадження ГУ Нацполіції у Вінницькій області, у червні, прокуратура скасувала відповідну постанову, а в жовтні це ж управління поліції ж затвердило обвинувальний акт.

В розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» розповідалося про колишнього високопосадовця СБУ, а нині першого замголови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Зокрема йшлося про те, як Семочко, на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів.

Журналістам, попри засекречену декларацію, вдалося вирахувати родину чиновника і виявити, що за останні три роки її члени скупили три маєтки в Козині загальною вартістю близько $8 млн, що не корелює з  офіційними доходами родини. Окрім того, виявилося, що родина новоспеченого розвідника має російські паспорти і часто буває на території анексованого Криму.

НАШІ ГРОШІ

Tеги |

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024