ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Насалик поспішає до виборів злити чорноморський шельф компаніям без досвіду видобутку в морі

18 Червня 2019

Умови конкурсу 12 червня на розробку за Угодою про розподіл продукції (УРП) вуглеводнів у межах ділянки «Дельфін» на північно-західній частині континентального шельфу Чорного моря» виписані під «злиття» ділянки компаніям для подальшого перепродажу.

Про це написав Ігор Москалевич в «Дзеркалі тижня».

Після анексії Криму Росія захопила майже 100 тис кв км чорноморського шельфу України. Нині Київ контролює 40 тис кв км шельфу, з них чверть – ділянка «Дельфін». В квітні цього року Кабмін оголосив конкурс на укладання УРП з видобутку нафти  та газу на  «Дельфіні» на 50 років.

Формально конкурс проводиться за пропозицією американської компанії «Frontera Resources Corporation», збитки якої за останні роки склали $100 млн при  $23 млн дол. Доходів.

Довідково: в січні Лондонська біржа припинила торгівлю акціями компанії.  «Frontera Resources Corporation» 20 років в рамках УРП безрезультатно видобуває вуглеводні в Грузії. В 2017 році вона одержала під УРП  в Молдові великий шматок території неподалік української Бессарабії. В перші п’ять років інвестиції оцінили в $6 млн. В Україні «Frontera Resources Corporation» підписала раніше угоди про співпрацю з НАК «Нафтогаз України» та АТ «Укргазвидобування». За даними програми, ключовими особами «Frontera Resources Corporation», центральний офіс якої в Техасі (США), є почесний президент компанії Стів Нікандрос і член правління – грузинський бізнесмен Заза Мамулаішвілі.

Хоча уряд прийняв рішення по «Дельфіну» в березні цього року, але сам конкурс оголосили лише через місяць. Таким чином, термін для участі в ньому скоротився до двох місяців, хоча світова практика передбачає від півроку на подібні процеси, щоб в них змогли прийняти участь великі міжнародні компанії. USAID рекомендувало Міненерговугілля відвести на підготовку конкурсу 180 днів. Але навіть до  цього часу відсутня англомовна версія умов конкурсу.

За умовами угоди, доля держави за УРП складе 11%, що мало, враховуючи, що ділянка знаходиться в т.з. «мілкій воді», вона розвідана і там знайдено вже три перспективні структури.

Також уряд погодився виставити  величезний шматок єдиним масивом, хоча зазвичай такі площі ділять на значно дрібніші шматки. Причому всередині нього — захоплені росіянами Одеське й Безіменне родовища.

Раніше на український Чорноморський шельф хотіла зайти «Укргазвидобування», подавши заявку на п’ять майданчиків (сумарно на набагато меншу площу), але її «відшили». Хоча держкомпанія виграла суди, та вирішила не загострювати стосунки з Кабміном по ділянках в межах «Дельфіну». Тоді тільки на сейсморозвідку на вдвічі меншій ділянці «Укргазвидобування»  планувала більш як 2 млрд грн. Тепер умовами УРП передбачено буріння лише 5 свердловин і інвестиції в 1,5 млрд.

За даними DT.UA, разом із «Frontera Resources Corporation» бажаючі на шельфову площу «Дельфін» уже намалювалися. Окрім американців, імовірно, на конкурс зайде «Trident Acquisitions Corp.», створена торік саме під проекти на купівлю родовищ. Ключовим акціонером «Trident Acquisitions Corp.» є екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов, що емігрував з Росії. І ще 10% у цій компанії належить співвласникові мережі «АТБ» Геннадію Буткевичу, у якого хороші стосунки з міністром МВС.

Ще один потенційний учасник – компанія «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та нардепа Віталія Хомутинніка.

У всіх цих компаній відсутній досвід у морському видобутку вуглеводнів, що може свідчити про їх просте бажання зарезервувати ділянку шельфа на майбутнє. Ще одним учасником може бути «ДТЕК» Ріната Ахметова, яка підписалася під зверненням про продовження конкурсу ще на 60 днів (Через  компанією «Vanco International» має УРП, але  не проводить роботи на морському шельфу через військову загрозу Росії. До анексії Криму була відсутня інформація про початок видобутку компанією – «НГ»). Але голова конкурсної комісії – міністр Ігор Насалик в інтерв’ю «Схемам» заявив про недоцільність продовження строку прийому заявок, конкурс відбудеться 12 червня.

НАШІ ГРОШІ

НАШІ ГРОШІ

19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024
12.04.2024
11.04.2024