ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

ЦПК розповів, чим у Коломойського займається кіпріот, що керував фірмою Курченка-Арбузова, у якої ГПУ конфіскувала мільярд доларів

16 Травня 2019

Довіреною особою олігарха Ігоря Коломойського кіпріот Панікос Симеу, який був керівником кіпрської фірми «Sabulong trading ltd» біглих бізнесмена Сергія Курченка та екс-голови Нацбанку Сергія Арбузова. Про це йдеться в матеріалі«Trusted persons: хто управляє офшорними активами Ігоря Коломойського» Надії Бурдєй (Центр протидії корупції), розміщений в «Українській правді».

Панікос Симеу – керуючий партнер кіпрської юридичної фірми «Symeou & Konnaris LLC». Він також мав відношення до Курченка та Арбузова. Панікос Симеу був керівником їхньої «Sabulong trading ltd». Це одна з компаній, у якої ГПУ у 2017 р. конфіскувала $1,3 млрд, вкрадені в України злочинною організацією, створеною колишнім президентом України Віктором Януковичем.

Ігор Коломойський довіряє кіпріоту Панікосу Симеу значно ширший перелік активів: медіа, сталеливарні заводи, підприємства з виробництва шин та морські термінали.

   

Роль кіпріота простежується у структурі власності дніпропетровського телеканалу  «Приват Тб Дніпро». Тут Симеу – довірена особа Коломойського, через яку олігарх володіє каналом.

Не менш чітко роль Панікоса Симеу простежується у структурі власності сталеливарного заводу в США, штаті Огайо – «Warren Steel Holdings LLC». Формально підприємство записане на офшорну компанію Halliwel Assets, Inc з Британських Віргінських островів. Але у 2015 р. один із власників заводу у судах розкрив імена усіх бенефіціарів. Так, згідно з матеріалами справи, завод належить трьом українським олігархам: Вадиму Шульману, Геннадію Боголюбову та Коломойському. Останній контролює завод через довірену особу – кіпріота Панікоса Симеу.

Ініціатором судів став Вадим Шульман. Саме він у 2001 р. придбав непрацюючий тоді завод, запустив його, а у 2006 р. співвласниками заводу стали Боголюбов та Коломойський. У 2012 році Шульман запідозрив партнерів у шахрайстві й у ході власного розслідування виявив, що Warren Steel укладає кредитні угоди і договори купівлі-продажу із іншими компаніями Коломойського і Боголюбова на невигідних для заводу умовах. Такими угодами, на думку Шульмана, його партнери заганяли завод у борги перед своїми ж компаніями, щоб отримати повний контроль над активами Warren Steel.

Гіпотеза Шульмана підтвердилася, коли у серпні 2014 р. представник Коломойського – Панікос Симеу – погодив черговий кредит для «Warren Steel Holdings» у розмірі $25 млн від компанії «Optima Acquisitions LLC». Шульман стверджував, що ця фірма підконтрольна Коломойському.

У 2015 році Шульман подав позов проти Warren Steel Holdings LLC, Панікоса Симеу, компанії Halliwel Assets, Inc та президента заводу Warren Steel – Корфа Мордехая.

Через компанію «Manita investments limited» Панікоса Симеу є співвласником «Українського заводу понадвеликогабаритних шин». Панікос Симеу також має відношення і до українських морських терміналів.

За декілька днів до другого туру президентських виборів Ігор Коломойський в інтерв’ю «Економічній правді» згадав морський термінал «Боріваж». Олігарх розповів, що саме цей актив зацікавив екс-голову НБУ Валерію Гонтареву. Мовляв, очільниця Нацбанку хотіла викупити термінал за 100 млн грн. і перепродати за 250 млн грн. Саме тому, за версією олігарха, вона без формальних причин провела націоналізацію «Приватбанку», чим порушила права олігарха.

Інформація щодо порушення прав Коломойського спростовується розслідуванням американського детективного агентства Kroll, але в цьому контексті цікава сама згадка про термінал, який формально ніколи не належав і не належить олігарху.

«Боріваж» фігурує у кримінальному провадженні Нацполіції щодо переоформлення рухомого та нерухомого майна трьох морських терміналів по заниженій вартості на три інші підконтрольні підприємства. Згідно з матеріалами справи, майно трьох компаній «Чорноморський паливний термінал», «Іллічівський морський рибний порт» та «Боріваж» переоформили по заниженій вартості на три інші підконтрольні фірми: «Оптім Трейд», «Агротермінал Логістік» та «Дар Торг».

Засновниками «Дар Торгу» є Панікос Симеу та його партнер – Крістакіс Коннаріс. А переоформлювали майно усіх трьох терміналів загальною вартістю 683 млн грн. також не чужі люди. За даними слідства, цим займалися 73-річний керівник та бухгалтер «Оптім Трейду» Анатолій Терещенко та тодішній засновник ПАТ «Чорноморський паливний термінал» Володимир Кігітов.

Анатолій Терещенко був офіційно працевлаштований у компанії «Мавекс». Співвласником цієї фірми до 2007 р. був громадянин США, бізнес-партнер Коломойського – Уріел Цві Лейбер. З 2010 р. Лейбер обіймає посаду члена наглядової ради ПАТ «Укрнафта», підприємства, 50% якого належать державі, а інші 50% виведені в офшори і підконтрольні Коломойському.

Компанії з цієї групи, які формально не належать Коломойському, отримували сотні мільйонів кредитів у «Приватбанку», коли він належав олігарху. Так, ТОВ «Боріваж» отримав понад $120 млн. За даними слідства, гроші кредитору не повернуто, а майно вже переписали на іншу фірму.

НАШІ ГРОШІ

НАШІ ГРОШІ

18.03.2024
17.03.2024
15.03.2024
14.03.2024
13.03.2024
12.03.2024