ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Майже 50% фігурантів корупційних справ у 2018 році отримали штрафи, ще стільки ж виправдали

25 Березня 2019

У 2018 р. суди першої інстанції призначили штрафи майже половині з обвинувачених посадовців у Запорізькій області, таку ж кількість виправдали. Про це стало відомо за результатами моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень, які опублікували «Наші гроші. Запоріжжя».

Впродовж 2018 р. до запорізьких судів дійшло 29 обвинувальних актів щодо хабарництва або службових зловживань (ст. 191, 364, 368, 369 і 369-2 Кримінального кодексу України). З них у першій інстанції по 11 справах обвинувачених виправдали, 11 осіб оштрафували, 2 отримали обмеження волі, ще 2 звільнили з випробуванням, 2 особи отримали строки ув’язнення, 1 – звільнили за строками давності. По деяким справам триває апеляційне оскарження, у частині призначили новий розгляд.

Посади підсудних та детальнішу інформацію про покарання наведено у таблиці:

Обвинувачений Предмет злочину Результат
Свинар СПФ № 1 Філії «Запорізький кінний завод № 86» ДП «Конярство України» Олена Кеда Невеликими частинами привласнювала комбікорм. 56 кг на загальну вартість 447 грн. 510 грн. штрафу
Листоноша 2 категорії Комиш-Зорянського відділення поштового зв’язку ЦПЗ №5 філії Запорізька дирекція ПАТ «Укрпошта» Наталія Щербакова Привласнила 3 грн., які мала доставити у якості субсидії 850 грн. штрафу 
Комерційний директор ТОВ «Медсервісгруп» Андрій Забережний Розіграв тендер від КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» 6,8 тис грн. штрафу
Усенко Ольга. Мала дружні стосунки із службовими особами Запорізького обласного військового комісаріату Отримала 26 тис грн. за вплив на прийняття рішення службовими особами Запорізького обласного військового комісаріату про не призов на строкову військову службу 17 тис грн. штраф
Старший інспектор відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області Руслан Захаренко Запропонував невказаній особі надати $3,5 тис (93 тис грн.) хабара за вплив на свого начальника. Вплив полягав у оформленні останнім дозволу охоронній фірмі займатися відповідною діяльністю, а також дозволів на зберігання та носіння гладкоствольної та травматичної зброї. 25, 5 тис грн. штраф та позбавлення права обіймати посади в сфері дозвільної системи органів Національної поліції України на строк два роки.
Підполковник, командир гаубичного артилерійського дивізіону військової частини А1978 Ярослав Червоненко Отримав 5,8 тис грн. (або хотів гумовий човен «Дельта 260S») неправомірної вигоди за здійснення впливу на прийняття рішення командиром військової частини А1978 про погодження переведення лейтенанта до військової частини А2176 та подальшому неперешкоджанні у вказаному переводі 25, 5 тис грн. штраф, з позбавленням права обіймати посади з наявністю підлеглих військовослужбовців строком на 1 рік.
Старший викладачкафедри військової підготовки Запорізького національного технічного університету Валерій Потапенко 4 тис грн. хабара за невідвідування навчальних зборів студентом, що проходить військову підготовку на кафедрі Запорізького національного технічного університету Прокуратура уклала з обвинуваченим мирову угоду щодо 25,5 тис грн. штрафу з забороню входити до складу екзаменаційних комісій під час проведення навчальних зборів зі студентами вищих навчальних закладів, які навчаються за програмою офіцерів запасу на строк 1 рік 6 місяців. Апеляція відмовила у відкритті провадження.
Екс-начальник відділу агропромислового розвитку Токмацької райдержадміністрації  Іван Стаценко Отримав 240 тис грн. за обіцянку посприяти у прийнятті рішень Головним Управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області щодо передачі ділянок Штраф 12 750 грн.
Старший державний інспектор відділу надання адміністративних послуг Валерій Прігожин Отримав 21 тис грн. за обіцянку вплинути на рішення Державної служби України з безпеки на транспорті, щодо безперешкодної реєстрації судна За мировою угодою отримав 25,5 тис грн. штрафу  з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями в органах державної влади строком на 1 рік.
Спеціаліст адміністративного відділу виконавчого комітету Бердянської міської ради Олександр Врублевський 4,5 тис грн. хабара за сприяння в розміщенні кіоску без документів та відсутність відповідальності за це Штраф 17 тис грн. з позбавленням права займати владні посади з адміністративно-розпорядчими функціями строком на 2 роки. Апеляція ще розглядає.
Старший інспектор з особливих доручень відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції в місті Запоріжжя Департаменту патрульної поліції Владислав Щеглов Отримав 12 тис грн. за ненаправлення приписів та вимог щодо недоліків виявлених на АЗС та не припинення продажу дизельного палива без належних документів Штраф 25,5 тис грн. з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на два роки.
Майстер Бердянського району електричних мереж ВАТ «Запоріжжяобленерго» Олександр Костриж Незаконно заволодів електроопорами, спричинивши збитки на 9,5 тис грн. Обмеження волі на 1 рік з позбавленням права обіймати посади пов’язані з виконанням адміністративно-господарських і організаційно-розпорядчих функційна строк 1 (один) рік.Звільнили  від відбування основного покарання з випробуванням на 1 рік.

Зрештою, звільнили від покарання за строками давності.

Апеляція виключила із вироку частину про строки давності.

Директор комунального підприємства «Мелітопольський міський парк культури і відпочинку імені Горького» Олег Обрезанов Надав вказівку підлеглим та водночас членам тендерного комітету розробити фіктивну документацію про нібито проведення процедури публічних закупівель. Вони цю вказівку виконали та згодом оголосили через систему «Прозорро» ряд закупівель. 5 років позбавлення волі з забороною займати керівні посади на рік. Від основного покарання звільнили із випробувальним строком на рік.
Головний спеціаліст Жовтневого відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції Наталія Свищо Складала завідомо неправдиві платіжні доручення на перерахування грошових коштів приватним особам, які не мали відношення до виконавчих проваджень, підписувала доручення у керівництва, приховуючи їх зміст, а у подальшому за допомогою банківських карток знімала гроші та витрачала їх на лікування матері. За такою схемою вона отримувала грошові кошти з 2013 до 2016 року у подальшому звільнилась за власним бажанням. 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов’язаною із бухгалтерською діяльністю та розпорядженням грошовими коштами строком на два роки.Зрештою, звільнили від призначеного основного покарання з трирічним випробуванням.

Стягнули 431 тис грн. шкоди.

Апеляція ще розглядає

 

Директор КП «Веселівський центральний ринок» Сергій Вишневецький Заволодів 12,6 тис грн. у якості доплат 1 рік обмеження волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 1 рік. Апеляція призначила новий розгляд
Головний бухгалтер – начальник фінансово-економічного відділу (бухгалтерської служби) Бердянського прикордонного загону (військова частина 1491) Микола Шмундяк Незаконно вносив відомості про себе у відомість виплати видатків на підйомну допомогу особовому складу. Потім видавав ці відомості. Обмеження волі на один рік десять днів з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно – розпорядчих чи адміністративно – господарчих функцій на строк 1 рік 6 місяців.
Заступник начальника слідчого відділення Василівського РВ ГУМВС України в Запорізькій областіЗараз працює адвокатом

Микола Духонченко

$300 та 5 тис грн. хабара за нерозслідування збуту наркотиків 5 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах, пов`язаних із виконанням функцій представника влади на три роки; із конфіскацією всього особистого майна, а також позбавленням спеціального звання – капітан міліції. Апеляція ще розглядає.
Начальник Біленьківської виправної колонії УДПтСУ в Запорізькій області (№99) Ігор Сисан Отримав 26 тис грн. за неповідомлення правоохоронних органів про крадіжку та неініціювання питання щодо зміни умов відбування покарання засудженого на більш суворі 5 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, пов’язані з виконанням функцій представника влади строком на 3 роки, з конфіскацією всього належного йому майна та позбавлення звання майора. Апеляція також визнала винним.
Директор ПП «Михасик» Микола Михасик Під час виконання підряду для КП «НВК «Іскра», вніс у податкові документи неправдиві відомості про кількість працівників – не вказав двох людей.Окрім цього, обсяги заявлених робіт у актах частково не відповідали фактично виконаним і різниця склала 356 тис грн. Виправдали через недоведення винуватості. Апеляція залишила без змін.
Завідувач проктологічним відділенням Комунальної установи «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради Юрій Мартиновський Заволодів 1,2 тис грн. за чергування, на яких він не був Виправдали через недоведення винуватості. Апеляція ще розглядає.
Директор комунальної установи «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» Микола Славов Розтратив 34 тис грн. інтернату, перераховуючи їх низці осіб. Виправдали через недоведення вини. Апеляція залишила без змін.
Директор КП Михайло-Лукашівського сільського комунального господарства Вільнянського району Запорізької області Сергій Ковтуненко У складі організованої групи використовували неправдиві документи для проведення демонтажу водопроводу високого тиску, а також для безперешкодного перевезення металобрухту до місць збуту.  Виправдали через відсутність у його діях злочину. Апеляція ще розглядає.
Начальник Бердянської філії держпідприємства «Адміністрація морських портів України» В’ячеслав Резников Обвинувачували у низці зловживань та спричиненні збитків на 3,3 млн грн. при реконструкції котельні фірмою «Свет-Строй». Виправдали через недоведення в його діях складу кримінального правопорушення. Апеляція ще розглядає.
Директор Комунального закладу «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа! Михайлівської райради Сергій Шершньов Обвинувачували у передачі 10 подарованих тренажерів у користування приватному спортклубу Визнали невинуватим через недоведеність вчинення кримінального правопорушення. Апеляція ще розглядає.
Депутат Енергодарської міської ради та заступник голови комісії з питань будівництва, архітектури, земельних відносин, охорони навколишнього середовища Валерій Пушкарьов Отримав від підприємця 179 тис грн. за сприяння в укладанні договорів з Управлінням освіти Енергодарської міської ради та їхньому фінансуванні. 

 

Визнали невинуватим у пред’явленому обвинуваченні. Апеляція ще розглядає.
Заступник начальника управління фінансових розслідувань Мелітопольської об’єднаної державної податкової інспекції Володимир МихайловСтарший слідчий першого відділу кримінальних розслідувань Павло Тихонов

Начальник вказаного відділу Дмитро Околота

Знайомий одного з вказаних податківців Васил Орловський (який начебто отримував хабар)

Отримали від підприємця 300 тис грн. за закриття провадження, не проведення наново судово-бухгалтерських експертиз, розблокування реєстрації податкових накладних та електронної звітності фірм. Виправдали усіх чотирьох.
Спочатку ліквідатор ДП «Регіональний торгівельно-сервісний центр сільгоспмашин «Агротехпостач».Потім голова Кам’янсько-Дніпровської райдержадміністрації Валерій Свєшніков За $180 тис хабара він пообіцяв підприємцю вплинути на суддів для повторного призначення арбітражним керуючим у одному судовому процесі знайому людину, та вплинути на організаторів аукціону – для продажу майна потрібній людині. Виправдали через відсутність у його діях складу злочину. Апеляція залишила без змін.
Начальник структурного підрозділу «Запорізька дистанція електропостачання» Регіональної філії «Придніпровська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Юрій Сокол Отримав 8 тис грн. за вирішення питання щодо безперешкодного направлення заяви про приєднання електроустановки та безперешкодну розробку проекту технічних умов і внесення їх до бази Виправдали у зв’язку з недоведеністю винуватості. Апеляція призначила новий розгляд.
Колишній старший інспектор з охорони громадського порядку Токмацького МВ ГУМВС України в Запорізькій області Олександр Щербина Отримав у автомобілі 4 тис грн. хабара за неповідомлення слідчому інформації про злочин особи щодо викрадення сміттєвих баків. Виправдали за недоведеністю його вини у вчиненні кримінального правопорушення. Апеляція призначила новий розгляд.
НАШІ ГРОШІ

НАШІ ГРОШІ

29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024