ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Львівський суддя своїми рішення допомагав узаконювати самобуди і відбувся доганами

10 Березня 2019

Суддя Залізничного райсуду м. Львів Дмитро Боровков кілька разів приймав рішення, які узаконювали незаконні будівництва. За такі рішення Боровков отримав догани від Вищої ради правосуддя. Про це написали Марія Ревер та Наталя Онисько у «Наші гроші. Львів».

Так, мова йде про львівський семиповерховий самобуд майже в центрі міста на вул. Снопківська, 18а. Будівлю збудували ще в 2015 році, але досі не ввели в експлуатацію.

Офіційними забудовниками скандальної семиповерхівки є 89-річна пенсіонерка Ганна Хайба, її племінник Ярослав Шоломович та його донька Мирослава Лев. На Ганну Хайбу та на Мирославу Лев подав позов до Залізничного райсуду Шоломович для того, щоб узаконити самочино збудовану 7-поверхівку. Він заявив, що разом з цими жінками побудував багатоквартирний будинок на вул. Снопківська, 18а, купив приміщення на вул. Снопківська, 18 і готель з баром та магазин на вул. Комарова, 17. Однак тепер Лев і Хайба порушують його права як власника − не допускають до приміщень та не передають потрібної документації для введення в експлуатацію багатоповерхівки.

В суді родичі підписали мирову угоду, згідно з якою поділили майно: Шоломович отримав медцентр «Корона Мед» на Снопківській, 18 та готель «Купава» на вулиці Комарова, 17. Водночас він зобов’язався не чинити перешкод своїй донці Мирославі Лев у користуванні готелем. При цьому батько з донькою відмовились від всіх претензій на багатоповерхівку. А право власності на неї отримала пенсіонерка Хайба. Їй, щоправда, довелось відмовитись від претензій на готель та центр.

Боровков затвердив мирову угоду, не помітивши, що документів на право власності на об’єкти під час судового розгляду йому не надали. Затвердивши угоду, в якій всі сторони процесу погодились, що право власності на будинок належать Хайбі, Боровков тим самим дав їй підставу для подальшого оформлення права власності. А відтак для здачі в експлуатацію будинку. При цьому він не помітив, що 7-поверхівку звели незаконно та не присвоїли їй адреси. Жодна зі сторін не надала йому дозвільних документів на будівництво та зареєстрованої декларації про готовність об’єкта.

В подальшому Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) та Львівська міськрада подали апеляцію на мирову угоду. У травні 2016 р. суд задовольнив апеляцію та передав справу на повторний розгляд, а через місяць Залізничний райсуд закрив провадження. Заяву з таким проханням подала представниця Шоломовича, пояснивши, що позивач «втратив інтерес до справи».

За узаконення цього самобуду Боровков отримав сувору догану від Вищої ради правосуддя у липні 2018 р. та був притягнений до дисциплінарної відповідальності. В догані зазначено: «суду першої інстанції було відомо про відсутність у сторін правових підстав для набуття в судовому порядку права власності на багатоквартирний будинок по вул. Снопківській, 18 а, загальною площею 3027,2 кв. м».

Крім того, Боровков брав участь в узаконенні самобудів біля озера в Брюховичах. Так, у жовтні 2015 р. Андрій Завадськмй почав зводити котеджі просто на березі озера без жодних дозвільних документів. Котеджі були збудовані на ділянці, яку орендувала підприємець Альбіна Савчук, яка подала позов до Залізничного райсуду на брата Андрія Завадського Руслана Завадського. Справу розглядав Боровков.

Савчук звинувачувала Руслана Завадського в тому, що він чинить їй перешкоди в користуванні будівлею на вул. Шараневича у Львові та ділянкою в Брюховичах на вул. Отця Іздрика, 9 б. Вона вимагала визнати за нею право власності на незавершене будівництво на цій ділянці, оскільки частково профінансувала його, а Завадський зобов’язувався оформити її речові права на частину майбутнього багатоквартирного будинку, але так і не зробив цього. Відтак вона вимагала відновити її права через суд.

На момент розгляду справи тут вже був збудований будинок на 39 квартир загальною площею 4262 кв. м. В результаті судового розгляду сторони уклали мирову угоду. Савчук отримала компенсацію у 100 тис грн. та доступ до приміщення на ву. Шараневича, а Руслан Завадський – будинок в Брюховичах. Крім того Боровков своєю ухвалою фактично ввів в експлуатацію будинок, який був збудований без дозвільних документів.

Ця справа теж стала предметом розгляду Вищої ради правосуддя (у червні 2018 р.). Рада визнала, що Боровков вийшов за межі своїх повноважень та перейняв на себе повноваження Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Крім того, на думку Ради, сторони звернулись до суду саме для того, щоб узаконити будівництво, а не для того, щоб відстояти свої права. «Хоча розгляд здійснювався протягом значного часу, судові засідання відбувалися швидкоплинно, їх перебіг не вказує на наявність між сторонами дійсного спору. Обставини розгляду справ вказують, що справжнім мотивом подання позовів до суду є узаконення самочинно збудованих об’єктів нерухомості», – написано у рішенні дисциплінарної комісії Вищої ради правосуддя.

Комісія також «дійшла висновку, що вказані порушення не носять характеру простої суддівської помилки, а мають ознаки грубої недбалості». Вища рада правосуддя знову оголосила судді догану.

Будинок в Брюховичах та у Львові на вулиці Снопківській – єдині, що стали причиною догани для судді Боровкова. Але, як з’ясували «Наші гроші. Львів», «ознаки грубої недбалості» можна зауважити ще у низці справ, що розглядав суддя. Зокрема, щодо узаконення будинку по вул. Квітки-Основ’яненка, 26 а, та 5-ти поверхового самобуду площею 1336 кв м на вул. братів Міхновських, 37.

47-річний суддя Боровков працює в Залізничному райсуді з 2007 р. Живе він скромно, володіє двома квартирами та автомобілем Mercedes-Benz 2001 року випуску.

НАШІ ГРОШІ

Tеги | ,

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024