ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Міськрада підіграла забудовнику у зведенні багатоповерхівки всупереч Генплану

23 Січня 2019

Зведення індивідуального житлового будинку на вул. Даньшина, 14-в у Луцьку перетворилося на повномасштабне будівництво дев’ятиповерхівки, яку будівельна компанія ПП «Алкан-плюс» за підтримки місцевої влади зводить із порушеннями. Про це написав Юрій Горбач (Центр журналістських розслідувань «Сила правди») на сайті «Громадське. Волинь».

Наприкінці літа 2018 р. на вул. Даньшина, 14-в у приватному секторі розпочалися будівельні роботи: викопали котлован, заїхала техніка, почали заливати фундамент.

Ділянка розташована поруч з районом приватної забудови та гуртожитком училища Національного університету харчових технологій. Земля на 55 соток у липні зареєстрована за лучанкою Тетяною Гажулою. За Генпланом тут – зона садибної забудови. Донедавна земля Гажули офіційно призначалася для індивідуального житлового будівництва. Але все змінилося влітку. У червні виконком Луцькради доручив управлінню містобудування та архітектури видати Гажулі містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування «п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями». Попри те, що такі МУО суперечать Генплану та цільовому призначенню ділянки.

На початку серпня в управлінні архітектури та містобудування Луцька Гажулі видали МУО. Однак, не для зведення багатоповерхівки, а для індивідуального житлового будинку. Очевидно, розуміли незаконність рішення виконкому. В документі вказано, що саме таке будівництво відповідає Генплану і повинно бути не вище 13,5 м.

У серпні жінка нібито звернулася і до відділу Держархбудконтролю із повідомленням про початок будівництва індивідуального будинку. За кілька днів на ділянці розгорнулося масштабне будівництво.

Лише наприкінці серпня Луцька міська рада з четвертої спроби прийняла рішення про зміну цільового призначення ділянки. У вересні в Луцькраді заговорили навіть про те, що на Даньшина буде зведена дев’ятиповерхівка замість п’ятиповерхівки. Але депутати таку ідею не підтримали.

Висотне будівництво аж ніяк не вписувалося в Генплан. Тому наприкінці вересня депутати дозволили розробити проект детального плану території в межах вулиць Даньшина та Олекси Ошуркевича, який мав би передбачати висотну забудову.

Земля на Даньшина, де зараз зводять багатоповерхівку, віддана під приватизацію 10 років тому. Раніше це була частина землі Національного університету харчових технологій, однак згодом він від неї відмовився. Землю поділили і віддали під приватизацію. Тоді це було шість менших ділянок, які приватизували шість осіб. Півтора року тому усі шість ділянок скупила Гажула. Жінка уже тривалий час перебуває за кордоном, дії від її імені щодо землі і будівництва вирішує її родич і представник Віталій Доскач. Це бізнесмен, співзасновник і директор ПП «Алкан-плюс». Свого часу вона видала йому довіреність стосовно ділянки на Даньшина.

Доскач розповів, що купили ділянку для того, щоб побудувати або котеджі, або дев’ятиповерховий будинок. «Коли ми займалися і прийняли рішення купувати цю ділянку, багатоповерхова забудова в цьому районі передбачалася новим Генпланом, який ще не прийнятий. Він ще в розробці, але мав бути прийнятий ще при Романюку (попередній міський голова, – авт.)», – розповів бізнесмен.

Журналісти також з’ясували, що поруч із однією дев’ятиповерхівкою цілком можлива і друга. В жовтні Луцька міськрада надала 7 соток землі поруч із розпочатим будівництвом учаснику АТО Роману Гіричуку. Доскач каже, що веде переговори про викуп цієї ділянки для зведення ще однієї багатоповерхівки. Її відобразили і в затвердженому проекті детального плану території (ДПТ).

Цей проект ДПТ Луцька міськрада погодила лише 29 листопада, а виконком затвердив 18 грудня, тобто більш ніж через чотири місяці після початку будівництва. Не стали на заваді і звернення від мешканців приватного сектору, які проти багатоповерхівок.

Одразу після цього міськрада скасувала видані улітку МУО на зведення індивідуального будинку, і видала нові – на зведення дев’ятиповерхівки. Проте, експерти з будівництва кажуть, що і після цього будівництво не можна назвати законним.

Експерт у сфері будівництва Георгій Могильний нарахував щонайменше шість порушень законодавства у процесі «узаконення» будівництва багатоповерхівки. Серед них:

  • Рішення виконкому Луцька про видачу МУО на зведення п’ятиповерхівки, що суперечить чинному плану зонування міста. Виконком не має таких повноважень, документ видає уповноважений підрозділ міської ради, точніше управління містобудування та архітектури
  • Зміна цільового призначення ділянки на багатоквартирну житлову забудову, знову таки всупереч плану зонування міста
  • Вересневе рішення міськради про дозвіл на розробку проекту ДПТ, яке суперечить Генплану та плану зонування міста
  • Вже за кілька тижнів проект ДПТ винесений на громадське обговорення – це відбувається 12 жовтня. Саме в цей день, через 6 місяців після набрання чинності, введено в дію ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку», яким змінено вимоги до ДПТ, та до процедури проведення громадських обговорень. По-перше, ДПТ з 12 жовтня підлягає обов’язковій стратегічній екологічній оцінці, без якої його не можна затверджувати. По-друге, порушена процедура проведення громадських обговорень. Зокрема, проект ДПТ навіть не оприлюднений
  • Погодження міськрадою проекту ДПТ у листопаді, який суперечить чинному Генплану та зонінгу, не пройшов стратегічну екологічну оцінку та процедуру громадського обговорення. ДПТ має затверджуватися виконкомом, а міськрада не має повноважень для погодження ДПТ
  • Прийняття виконкомом ДПТ з усіма наявними порушеннями процедури

«Чи буде це будівництво незаконним? Так, адже воно суперечить Генплану та плану Зонування, але формально забудовник нічого вже не буде порушувати – всі порушення законодавства скоєні представниками міської влади», – вважає Могильний.

НАШІ ГРОШІ

Tеги |

НАШІ ГРОШІ

19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024
12.04.2024
11.04.2024