ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Модуль оцінки майна під крилом екс-радника Доброскока у ФДМУ запрограмований на можливість заниження

15 Жовтня 2018

Електронний модуль, який Фонд держмайна впровадив для боротьби з заниженням оціночної вартості нерухомості, має можливості для маніпуляції з оцінкою. Про це йдеться у статті «Дзеркалі тижня» провідного оцінювача Американського товариства оцінювачів Людмили Сімонової.

Модуль впроваджено в Єдиній базі звітів оцінок Фонду держмайна. Це програма, базується на зборі даних в інтернеті про «ринкову» вартість квартир у різних місцях України. Однак наразі невідомо з яких саме сайтів цей Модуль бере дані і до того ж програма не може оцінити фейковість оголошення.

Замголови ФДМУ Євген Асташев.

Від «Наших грошей». Раніше замголови ФДМУ Євген Асташев пообіцяв розкрити цей перелік на запит Антимонопольного комітету, повідомивши що це закриті дані згідно меморандумів, укладених з редакціями цих сайтів (докладніше «Погана новина про «фейковість» електронного модулю оцінки з бази ФДМУ»)

Аналоги за місцем розташування квартир Модуль вибирає так – ділить всі квартири в певному регіоні на три групи: 35% найдорожчих квартир модуль вважає розташованими в центрі міста, 35% найдешевших — на околицях і решта 30% — серединна зона.

«Тому коли оцінювач, який хоче сфальсифікувати звіт, пише, що столичний Печерськ — це окраїна, то диво-Модуль як подібні об’єкти вибирає ті, які насправді розташовані на околицях міста Києва. Он як! От звідки ті ціни зареєстрованих за всіма правилами квартир, які ми бачимо на сайті Фонду держмайна — по 375 дол. за кв. м на Печерську! Це ж де таке буває?», – пише Сімонова.

У статті наведені дані з сайту ФДМУ про занижену вартість квартир на Печерську, які Модуль дозволив зареєструвати у державній базі:

Також Сімонова відмітила, що поступово Модуль починає пропускати в базу все дешевші квартири, «тому, що використовуються неринкові, занижені дані, оскільки ринкові дані пропозицій з сайтів оголошень використовувати складно». Окрім цього до бази потрапляють дані про оціночну вартість квартир. Тобто кожного разу при внесенні до бази даних про трохи дешевшу оцінку квартири наступного разу Модуль буде автоматично занижувати цей поріг орієнтуючись на дані самої Бази.

«В розвинених країнах використовують дані фактичних угод для побудови системи масового оцінювання нерухомості для щорічного оподаткування. Причому збирають дані за цілий рік, розраховують коригування і створюють окрему програму (ага, Модуль!) для кожного населеного пункту. А ми намагаємося створити Модуль на поточну дату, тобто кожен день новий, за сумнівними даними сайтів оголошень про пропозиції або ще гірше, — використовуючи дані самої єдиної бази. От і “маємо те, що маємо”», – відмітила Сімонова.

Нагадаємо, у 2017 році Верховна Рада прийняла поправки нардепа Курячого (БПП), підтримані головою податкового комітету Ніною Южаніною (БПП). Ними було дозволено дію Модуля в Єдиній базі звітів про оцінку майна.

У травні 2018 року Фонд держмайна і Держспецвязку випустили спільний наказ, яким дозволили запуск цієї системи з введеням посередницьких майданчиків між самою базою та її користувачами – оцінщиками і нотаріусами.

Цим наказом не було регламентовано вартість послуг майданчиків, і вони на власний розсуд почали брати по 510 гривень за кожне звернення до бази через нотаріуса та оцінщика майна. У подальшому ці кошти перекладаються на кінцевих споживачів послуг з оцінки майна – громадян, які продають квартири. При цьому жодної корисної функції ці майданчики не виконують, слугуючи просто передатчиками електронної інформації.

Держуповноважена АМКУ Агія Загребельська розпочала перевірку дій ФДМУ щодо впровадження майданчиків.

Наразі посередницькі функції виконують чотири майданчики, пов’язані з оточенням нардепа Антона Яценка, якого називали «хрещеним батьком Тендерної палати». Наприклад, власники однієї з цих фірм ТОВ «Про закупівлі», виключеної з системи «Прозорро», мають спільний бізнес з колишнім членом Тендерної палати Володимиром Доброскоком.

У свою чергу вищезгаданий замголови ФДМУ Євген Асташев в 2010 році, за даними Clarity-Project, був радником президента Асоціації підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб, яку заснував та очолює Володимир Доброскок.

НАШІ ГРОШІ

НАШІ ГРОШІ

29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024