ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Стіни від «Укрбуду». Дах – від поліції

12 Липня 2018

Деякі люди дивуються, чому  мало не щотижня медіа пишуть про корупцію в Київралі і КМДА, а нічим це не закінчується. Пояснити це легко: варто просто завітати завтра, 12 липня, у Київраду і послухати, як депутати будуть легалізувати чергову незаконну оборудку. Пікантності голосуванню додає те, що, сама оборудка робиться в інтересах МВС і фігуранта його ж розслідувань.

Але не тільки це дивне партнерство наштовхнуло нас описати одне конкретне будівництво. Цікавим тут є те, що цей об’єкт є мало не еталонним, щоб простежити існуючі корупційні схеми на всіх етапах будівництва.

Мова йде про  ЖК «Twin House» на 692 квартири за адресою вул. Крайня, 1 у Києві.

Для того, аби зрозуміти рівень правохоронної свідомості наших поліцейських – розповімо цю історію крок за кроком. Кожне порушення закону будемо нумерувати.

 Як розвивалась історія до Майдану

1.Усе почалося з рішення КМР від 31.10.2006 № 193/250, яким ГУ МВС в м. Києві отримало в оренду на 5 років земельну ділянку в 0.68 га для будівництва адмінбудинку із торговельно-офісними приміщеннями на вул. Крайній, 1. Рішення уже тоді суперечило положенням Генплану Києва, адже ділянку перевели до земель житлової та громадської забудови, хоча це заборонено на комунально-складських територіях

 

Це було найменшим порушенням в історії ЖК «Twin House». У майбутньому міліціонери могли викрутитись, збудувавши адмінбудинок, як супутній – у складі виробничого комплексу. Хоча торговельно-офісні приміщення для МВС уже й тоді поясненню не підлягали.

До речі, того дня ГУ МВС отримало в подарунок від Київради відразу 7 ділянок під забудову.

2. За 3 тижні до завершення оренди, 07.12.2011 Управління містобудування та архітектури КМДА всупереч положенням Генплану Києва видає ГУ МВС містобудівні умови і обмеження (МУО) для будівництва житлового комплексу з об’єктами соціальної інфраструктури (соціальне житло).

Це вже було явним корупційним злочином з боку посадовців КМДА, адже будівництво житла прямо заборонено на комунально-складських територіях.

3. 23.10.2013 стається раптовий вибрик. Земля дивовижним чином стає державною. Головне управління Держземагенства у м. Києві проводить реєстрацію земельної ділянки 8000000000:62:022:0021 із цільовим призначенням «для розміщення та постійної діяльності внутрішніх військ МВС – код 15.02»

На яких підставах ця земельна ділянка із категорії житлової та громадської забудови переходить до земель оборони – невідомо. Але принципово інше: це офіційне визнане державою цільове призначення, яке ніким не оскаржене, а землі оборони з 01.01.2013 можуть знаходитися виключно в державній власності.

Навіщо це зробили, відгадати легко –  землі оборони можна використовувати для будівництва  житла для військовослужбовців і соціального житла без зміни їх цільового призначення. Тобто, таким чином формально цільове призначення земельної ділянки почало відповідати прийнятим МУО 2011-го року. Правда,  за Генпланом житло будувати однаково було заборонено.

Революція, м̶і̶л̶і̶ц̶і̶я̶ поліція і Закон

Здавалось, що після Революції гідності усе кардинально зміниться. І не тільки в сенсі більшої поваги до закону, а через те, що ситуація вже була зовсім іншою. По-перше, договір оренди давно закінчився. По-друге, оскільки це вже стали землі оборони, то розпоряджатись ними вже мали центральні органи влади. А по-третє, у зв’язку з реорганізацією міліції ГУ МВС у м. Києві з 05.11.2015 року потрапило в стан ліквідації.

Але не так сталось, як про це мріялось. У 2016 році договір оренди дивовижним чином продовжили на тих же умовах.

4. Уже після початку ліквідації ГУ МВС у м. Києві, у Київраді зареєстрували проект рішення про поновлення договору оренди для будівництва адмінбудинку із торговельно-офісними приміщеннями. Договір оренди поновили без голосування Київрадою після розгляду лише на профільній комісії з шостої спроби.

Під час розгляду, представник ГУ МВС розповідав, що ця ділянка необхідна саме для заявленої мети і в рамках виконання інвестиційного проекту десятирічної давнини, укладеного з ТОВ «Житлобуд».

Усе це було дуже схожим на історію із «100% квартир для співробітників МВС» у ЖК «Верховина» на проспекті Перемоги, 109, адже ГУ МВС вже мало МУО на будівництво житлового комплексу і ніякого адмінбудинку із торгово-офісними приміщеннями не планувало будувати.

При поновленні договору відбулося відразу кілька грубих порушень законодавства із корупційною складовою.

  • Хоча у Держземкадастрі земельна ділянка була зареєстрована як земля оборони і автоматично була державною власністю, її банально вкрали за типовою рейдерською схемою через незаконну Держреєстрацію прав у комунальну власність. (Рис. 05). Київрада, як орган місцевого самоврядування, взагалі не мала права розпоряджатися державними землями оборони – це виключна компетенція державної адміністрації.
  • Навіть якби це не були землі оборони, поновлення договору все одно суперечило і законодавству, і щонайменше 5 правовим позиціям Верховного Суду України, і навіть власному порядку землевідведення у Києві. Адже договір оренди скінчився понад 4 роки назад, понад 9 років земельна ділянка не використовувалася, постійно була заборгованість по сплаті за землю.

Навіщо було в даному випадку порушувати законодавство, зрозуміти також не важко. Як свідчить дата реєстрації ділянки у земкадастрі, її відведення планувалося за минулої влади, але Майдан сплутав всі плани. Коли нове керівництво МВС знайшло успадковану «курку, що несе золоті яйця», вже діяла пряма законодавча заборона на передачу землі для містобудівних потреб у разі відсутності ДПТ або зонінгу, а їх якраз і не було.

На розробку та затвердження ДПТ потрібен час, а час – це гроші. Щоб уникнути затримок та занадто очевидного порушення законодавства, вирішили трохи сфальшувати документи, почати будувати, а у майбутньому все це легалізувати, затвердивши необхідний ДПТ.

5. 09.11.2016 було зареєстровано угоду про поновлення договору оренди, а вже 18.11.2016 був готовий позитивний висновок експертизи будівництва житлового комплексу.

Десь у той же час, через рік після початку ліквідації ГУ МВС у м. Києві, ця «недоліквідована» структура починає новий бізнес-проект – без жодних конкурсів укладає договір про спільне будівництво із офшорним ТОВ «Укрбуд Девелопмент» нардепа Максима Микитася, яке входить до складу корпорації Укрбуд. Інвестиційний договор десятирічної давнини із ТОВ «Житлобуд», мабуть, десь загубився в дорозі.

20.12.2016 ДАБІ видає дозвіл на будівництво № ІУ 115163552986 – далі починається будівництво та залучення коштів приватних осіб. Згідно до даних Нацкомфінпослуг, лише за перший рік у фонд фінансування будівництва було залучено понад 320 млн грн.

6.Як неважко здогадатися, під час проведення експертизи та наданні дозволу на будівництво також не обійшлось без порушень. На ділянці у 0.68 га втулили майже 33 тисячі кв.м. площі квартир на нормативні 1223 мешканця, а це понад дворазове перевищення максимально допустимої щільності для окремого будинку. Місця для парковок – прималювали на сусідніх ділянках, адже на свою не влізали. Та й ще півбудинку знаходиться у санітарній зоні АЗС, що категорично заборонено.

Хто дасть голоси, окрім депутатів від Кличка, Порошенка і Омельченка?

І ось зараз до Київради заходить Проект рішення «Про затвердження детального плану території промрайону «Троєщина» на вул. Пухівській у Деснянському районі м. Києва». Цей ДПТ нетиповий для Києва – тут немає десятків гектарів, які всупереч Генплану перетворюються на житлові багатоповерхові гетто. Можна було лише радіти, якби не одне «але»: цей ДПТ передбачає ЖК «Twin House».

Скільки не було зауважень про неприпустимість будівництва житлових будинків у промзоні за Генпланом та у наявних санітарно-захисних зонах, вони відразу відкидаються керівництвом Департаменту містобудування та архітектури та іншими посадовцями КМДА. Аргумент простий: «На це будівництво надані МУО, проект пройшов експертизу».

Коло замкнулося: посадовці КМДА у 2011 році незаконно надали МУО на житлове будівництво, а тепер знову порушують законодавство під лозунгом, що прийняті колись рішення обов’язково мають бути враховані. Якщо депутати підтримають ДПТ – всі порушення при будівництві та наданні дозвільної документації будуть списані. Будівництво стає законним, адже забудовник зобов’язаний виконувати положення ДПТ, а ДПТ буде передбачати саме те, на що він за корупційною схемою отримав повний пакет дозвільних документів.

А тепер кілька слів про наших «концесіонерів». Загалом, структури МВС (ГУ МВС у м. Києві та Нацгвардія) із микитасевим Укрбудом мають 6 спільних проектів у Києві, розпочатих без всяких погоджень чи конкурсів. Окрім ЖК «Twin House», це ЖК «Lake House», ЖК «Гвардійський», ЖК «Гармонія», ЖК «Верховина» та ЖК «Аристократ». За даними Нацкомфінпослуг, на початок 2018 року у ці спільні проекти було залучено близько 2 мільярдів гривень приватних осіб.

Не всі об’єкти такі видатні, як ЖК «Twin House», але всі мають ті чи інші порушення, починаючи від нанесення збитків державі щонайменше на 100 млн грн. із ЖК «Аристократ», або продажем квартир у «адмінбудівлі із Печерським райвідділом поліції» ЖК «Гвардійський».

Разом із тим кількість і різноманіття кримінальних справ пов’язаних із компаніями Укрбуду, що розслідуються МВС, вражає – тут і підробка рішень судів із наступним їх використанням, службове підроблення, незаконна реєстрація права користування земельними ділянками, зловживання службовим становищем при наданні дозвільних документів, самоправство, фінансові махінації тощо.

Але, певно, наївним буде сподіватися, що МВС буде дійсно розплутувати оборудки свого бізнес-партнера.

Так само наївно буде очікувати, що депутати не проголосують за такий видатний об’єкт. Єдина інтрига – це поіменний список. Безумовно, у ньому будуть представники більшості – фракції «Солідарність» (Порошенко-Кличко) і «Єдність» (Омельченко).

А хто до них долучиться – обов’язково вам розповімо після голосування.

НАШІ ГРОШІ

Tеги |

НАШІ ГРОШІ

29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024