ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Господарі вінницьких базарів

10 Лютого 2016

Оточення спікера парламенту Володимира Гройсмана, дружина та сестра мера Вінниці, екс-нардепів, їхніх родичів та помічників, міських депутатів.

У Вінниці за офіційною інформацію міської ради існує одинадцять ринків та торгівельних майданчиків. Ми перевірили, хто стоїть за фірмами, що є власниками чи користувачами земельних ділянок під найбільшими з них.

Ринок «Муніципальний»

МУНIЦИПАЛЬНИЙ1На «Муніципальному ринку» продають одяг та господарчі товари. У 2007 році сюди перенесли близько 2500 «ракушок» стихійних торгівців з вулиці Коцюбинського. На сьогодні працює не більше 500. За інформацією міськради, ринок «Муніципальний» займає 1,3 га, суб’єктом господарювання на ринку є ТОВ фірма «Майстер Груп».

Місцем муніципального ринку став колишній яблуневий сад. Територія була природозахисною зоною гіганта радянської промисловості – Вінницького «Хімпрому». У 2005 році міська рада виділила під ринок 4,26 га землі. З бюджету міста виділили 1,3 млн. грн. на викорчовування яблуневого саду та асфальтування території

У 2007 році на перенесення «ракушок» міськрада на чолі з Володимиром Гройсманом виділила майже 500 тисяч гривень. За рахунок міського бюджету на муніципальний ринок пустили тролейбуси.

Більшу частину земель «Муніципального» ринку продали за «туалетною» схемою.

Незадовго до другого туру виборів міського голови, 30 жовтня 2015 року, Вінницька міська рада продала 1,3 га землі ринку фірмі «Майстер Груп» за 1,96 млн грн. Ділянка знаходиться за адресою адмінбудівлі «Муніципального» ринку по вулиці Фрунзе, 4-Б.

«Майстер Груп» на той час уже була єдиним власником адмінбудівлі. Раніше основним цілісного майнового комплексу муніципального ринку володіла фірма «Вінницяінвестбуд», що його будувала. Інша частка була комунальною власністю.

«Майстер Груп» викупила адмінбудівлю та отримала змогу купити 1,3 гектара землі без аукціону.

МУНIЦИПАЛЬНИЙ2Співвласницю фірми «Майстер Груп» Олену Григорівну Дзись пов’язують зі спікером Верховної Ради та колишнім вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом. Вона була також співвласницею ТОВ «Магігранд». Сьогодні цією фірмою володіють дружина спікера Олена Іванівна Гройсман та лондонська компанія «Emlyn Solutions Limited» (кінцева власниця британка – Kamaljeet Sonia Kaur Dhesi). У свою чергу ТОВ «Магігранд» володіє торговим центром, збудованим на місці колишнього ринку «Юність» площею більше 0,13 га.

На черзі продаж ще 2,5 гектарів «Муніципального ринку», що за адресою Фрунзе, 6-Г. Цю адресу міськрада 11 грудня 2014 року присвоїла громадському туалету. Ним володіє ТОВ «Вінницябудсервіс», яке займається будівництвом житлових будинків і цивільних об’єктів. Директор підприємства Володимир Гігієнішвілі. За оцінками експертів, на частку його іншого підприємства «Вінницябуд» припадає близько 20% загального обсягу житлового будівництва в Вінниці.

Ринок «Центральний»

На Центральному ринку Вінниці продають все – від продуктів харчування до бензопил.

За інформацією міської ради ринок «Центральний» займає площу 3,3 га за адресою вулиця Коцюбинського, 13. Суб’єкт господарювання – Госпрозрахункове об’єднання ринків.

За даними держреєстру підприємство споживчої кооперації «Госпрозрахункове об’єднання ринків м.Вінниці» зареєстроване в 1995 році. Підприємство має понад сотню засновників та статутний капітал 8,37 млн грн. Його директор Іжевський Володимир Віталійович був помічником народних депутатів Татусяка,Сокирка і Зарубінського.

Серед власників нерухомості та землі за адресою Коцюбинського, 13 у державному реєстрі Госпрозрахункового об’єднання ринків немає. Найбільшим власником нерухомості, а саме м’ясо-молочного павільйону площею 6890 м.кв. є Потапов Сергій Іванович. Саме його підприємство «Райдуга» ЛТД було зареєстроване за цією адресою у 1994 році. На сьогодні такого підприємства не існує.

Ринок «Урожай»

УРОЖАЙ1Асортимент товарів ринку «Урожай» майже такий самий, як на «Центральному», але його площа втричі менша – 1,05 га.

Суб’єкт господарювання центрального ринку, за даними міської ради, той самий – «Госпрозрахункове обєднання ринків м.Вінниці».

Власник земельної ділянки 0.18 га за адресою «Урожаю» вул. Пирогова,49 за даними держреєстру, є споживче товариство «Якушинецьке». Йому також належить 1/25 комплеку, нежитлових будівель та споруд. Один з його співзасновників директор «Госпрозрахункового об’єднання ринків м.Вінниці» Іжевський Володимир Віталійович.

Власник земельної ділянки 0.02 га за цією ж адресою – Бабій Іван Валерійович, якому також належить торгово-офісний комплекс площею 622 м.кв. Його брат Бабій Петро Валерійович – депутат Вінницької міської ради обраний від Вінницької міської організації політичної партії «Вінницька Європейська Стратегія». Партія створена під місцеві вибори нинішнім мером Вінниці Сергієм Моргуновим та спікером парламенту Володимиром Гройсманом. У минулому скликані міської ради Петро Бабій представляв Партію регіонів.

КАРАВАНБрати Бабії є співвласниками ПТФ «Алі Баба і Ко», яка володіє одною третьою торговельно-побутового комплексу «Караван» площею 1287 кв.м за адресою вул.Грушевського, 56-А. Цей комплекс збудували у 2014 році на місці колишнього ринку «Супутник».

Двома третіми будівлі володіє ТОВ «Супутник Центр», заснований у 2012 році (перед початком знесення ринку «Супутник») Вариводою Тетяною Степанівною. Вона також засновниця підприємства ПП «Колос Поділля» та засновниця підприємства ПП «Нікопея». Іншою співзасновницею цього підприємства є Железняк Тетяна Дмитрівна – директорка фірми «Ресторан Консалтинг Менеджмент». У свою чергу одним з засновниківа цієї фірми є Хардін В’ячеслав Васильович – директор ТОВ «Вінницяінвестбуд», яка будувала «Муніципальний» ринок та була майже до кінця 2015 року суб’єктом господарювання на ньому.

ПП «Нікопея» має зв’язок із бізнесом родини мера Вінниці Сергія Моргунова. У вересні 2012 року цій фірмі рішенням виконкому вінницької мерії надали згоду на проведення заміни сторони у зобов’язанні шляхом передачі прав та зобов’язань належних ТОВ «ВітаКом» за договором оренди частини вбудованих підвальних приміщень загальною площею 143,2м2 будинку по просп. Юності, 61.

Діяльність підприємства «ВітаКом», зареєстрованого за адресою Юності, 61 припинена у 2014 році через банкрутство. Його очолювала сестра мера Вінниці Сергія Моргунова – Оксана Анатоліївна Моргунова. На Юності,61 зареєстровані також підприємства ТОВ «Вітеком», керівник дружина мера Моргунова Наталія Володимирівна, і ТСК «Пасаж», засновниками якого є батько Анатолій Моргунов та дружина Наталія Моргунова. Відомості про права власності на будівлю по Юності, 61 у держреєстрі речових прав на нерухоме майно відсутні.

У переліку ринків, що міська рада надала на інформаційний запит, відсутній критий ринок «Пасаж», який збудований на місці ринку «Лісопарк» за адресою вул. Хмельницьке шосе, 75б. За цією ж адресою зареєстроване ПП «Еконіка-М» (ЄДРПОУ 38328688), засновницями котрого є сестра та дружина вінницького міського голови Сергія Моргунова.

Ринок «Привокзальний 1»

ПРИВОКЗАЛЬОНИЙРинок «Привокзальний 1» знаходиться поруч із залізничним вокзалом Вінниці. На ринку торгують продуктами, одягом та господарчими товарами. Найпопулярніші тут овочі та фрукти, які на ринку продають оптом та вроздріб.

«Привокзальний 1» займає площу 1,55 га, які державного перебувають у комунальній власності міста. Орендарем цієї ділянки до 2020 року є ТОВ «Бізнес-ПРО». Цій фірмі належить комплекс будівель площею 2277 кв.м на вул. Привокзальний, 1 а. За цією ж адресою є ще одна земельна ділянка комунальної власності площею 0.14 га, яка орендується до 2023 року ПП «Океан-1». Цьому підприємству також належить комплекс будівель загальною площею 1772 кв.м.

Співвласниця ТОВ «Бізнес-ПРО» – дружина та помічнця екс-нардепа-регіонала Володимира Продивуса, Продівус Світлана Володимирівна. Володимир Продивус – голова ради директорів корпорації «Прем’єр-фінанс». У складі корпорації «Прем’єр-фінанс» близько 30 підприємств фармацевтичної, торгівельної і харчової галузі: ВАТ «Муровано-Куриловецький завод мінеральної води», «Регіна», ЗАТ «Вінницький універмаг», ВАТ «Вінницяфармація», ТОВ СП «Бізнес-ПРО», ЗАТ «Акцент» та ін.

Власник ПП «Океан-1» – депутат вінницької міської ради від ВО «Батьківщина» Тихонюк Микола Сергійович. Микола Тихонюк відомий у місті бізнесмен та старожил серед міських депутатів. У червні 2004 року міський депутат Микола Тихонюк насмерть збив скутером (водяним мотоциклом) жінку. У 2006 році він потрапив під амністію.

ПП «Океан-1» також є суб’єктом господарювання на ринку «Привокзальний 2» за адресою пл. Героїв Сталінграду, 1 загальною площею 0,7 га.

Авторинок «Вінавто»

Авторинок «Вінавто» знаходиться за адресою вул. Тиврівське шосе, 2. Це найбільший за площею ринок Вінниці – 6,4000 га. Суб’єкт господарювання – ТОВ «Вінавто». Земельні ділянки та нерухомість за цією адресою повністю перебувають у приватній власності фірм, що належать екс-нардепу-регіоналу Антемюку Віктору Дмитровичу та його родині – Міжгалузева фірма «Агроінвест», обслуговуючий кооператив «Райдужний Квартал», ПП «Компанія Версаль».

Торговельний майданчик «Владимир Сервіс»

Торговельний майданчик «Владимир Сервіс» займає площу 1,19 га на вул. Ватутіна, 16-б. За цією адресою зареєстрований суб’єкт господарювання ринку – ТОВ «Владімір Сервіс». У реєстрі нерухомості даних про власників майна немає.

Співвласник «Владімір Сервіс» – екс-нардеп від Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» Скомаровський Володимир Вікторовиич, Голова Державної митної служби України у 2005 році.

 

Ринок «Київський»

Ринок «Кипївський» знаходиться по вул. Київська, біля буд.108 та займає площу 0,36 га . За інформацією міськради, суб’єкт господарювання на ринку – ТОВ «ВітаКом». За даними держреєстру, діяльність цього підприємства припинена ще 19 лютого 2014 року, оскільки постановою суду підприємство визнане банкрутом.

Засновник підприємства «ВітаКом» – сестра нинішнього міського голови Вінниці Сергія Моргунова – Оксана Анатоліївна Моргунова.

Існує також співзвучне за назвою підприємство ТОВ «Вітеком», зареєстроване за тією ж адресою (пр. Юності, 61), його очолює дружина мера – Моргунова Наталія Володимирівна.

У переліку ринків, що міська рада надала на інформаційний запит, відсутній критий ринок «Пасаж», який збудований на місці ринку «Лісопарк» за адресою вул. Хмельницьке шосе, 75б. За цією ж адресою зареєстроване ПП «Еконіка-М», засновницями котрого є сестра та дружина вінницького міського голови Сергія Моргунова.

Авторинок «Сатурн» знаходиться на вул. Пирогова, 166. За даними міськради, він займає площу 0,5 га. Суб’єкт господарювання – ПП «Сатурн», що належить вінничанину Тарасюку Олегу Борисовичу. За даними держреєстру на вул. Пирогова, 166 є дві земельні ділянки – 0,07 га і 0,43 га. Обидві вони в комунальній власності і орендуються ПП «Сатурн» до вересня 2018 року.

Торговий комплекс «Ринок «Світанок»

Ринок «Світанок» розташований на вул. 50-річчя Перемоги і займає 0,19 га. Господарює тут ТОВ «ТПФ «АВС-Цитрус». Власник підприємства – відомий у Вінниці бізнесмен Василь Іванович Откидач. Старший його син Ігор був директором батьківського пансіонату «Вінниця» в Коблево, у 2008 році виїхав закордон, переховуючись від кримінальної відповідальності. Откидачі пояснюють це сфабрикованною кримінальною справою внаслідок конфлікту через незаконне будівництво на їхній землі сусідньої бази відпочинку. У 2002 та 2006 роках Василь Іванович Откидач балотувався на посаду мера Вінниці.

Перелік ринків та торговельних майданчиків м. Вінниця (наданий Вінницькою міськрадою)

Назва ринку Місце розташування ринку (фактична адреса) Загальна S ринку(Га) Назва суб’єкта господарювання – користувача (власника) земельної ділянки
Ринок «Муніципальний» вул. Фрунзе, 4б 1,3015 ТОВ фірма «Майстер Груп»
Ринок «Центральний» Вул. Коцюбинського, 13 3,3097 Госпрозрахункове об’єднання ринків
Ринок «Урожай» Вул. Пирогова,49 1,0527 Госпрозрахункове об’єднання ринків
Ринок «Привокзальний 1» Вул. Привокзальний, 1 а 1,5482 ТОВ «Бізнес-про»
Ринок «Привокзальний 2» Пл. г.Сталінграду, 1 0,7065 ПП «Океан-1»
Торговельний майданчик «Владимир Сервіс» Вул. Ватутіна, 16-б 1,1898 ТОВ «Владімір Сервіс»
Торговий комплекс «Ринок«Світанок» Вул. 50-річчя Перемоги 0,1898 ТОВ «ТПФ «АВС-Цитрус»
Ринок «Київський» Вул. Київська, біля буд.108 0,3598 ТОВ «Вітаком»
Міні-ринок «Покрівка» Вул. Бучми, 100 0,0784 ФОП Сіваєв Олександр Васильович
Авторинок «Сатурн» Вул. Пирогова, 166 0,5096 ПП «Сатурн»
Авторинок «Вінавто» Вул. Тиврівське шосе, 2 6,4000 ТОВ «Вінавто»

Інга Фляжнікова, ВОГО «Агенція журналістських розслідувань», для «Наших грошей»

НАШІ ГРОШІ

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024