ГРОШІ ВІД КОЛЕГ

31.08.2019
30.08.2019
29.08.2019
28.08.2019
27.08.2019
21.08.2019
20.08.2019
Всі новини »

ТЕГИ

Матері представника «ДНР» дісталося 80 мільйонів із поставок вугілля для «Центренерго»

28 Вересня 2015

ПАТ «Центренерго» в 2015 році закупила вугілля у ДП «Шахти ім.К.І.Кісельова» ДП «Торезантрацит» на 155 млн грн. Половина з цих грошей пройшла через фірму представника уряду «ДНР». Про це пише Федір Орищук у «Главкомі» з посиланням на ухвалу Печерського суду Києва від 16 вересня.

Згідно з судовими документами, слідчі МВС ведуть розслідування про розкрадання державних коштів при закупівлі державною енергогенеруючою компанією «Центренерго» 1,2 млн тонн вугілля.

У січні 2015 року призначений напередодні гендиректор «Центренерго» Ігор Балабанов уклав договір на поставку 1,2 млн тонн вугілля з «Шахтою Кісельова», яке знаходиться в Торезі на непідконтрольній Україною території, але головний офіс  перебрався до Києва.

За перші сім місяців «Центренерго» перевело на рахунки «шахти Кисельова» 155,40 млн грн.

В матеріалах слідства йдеться, що колишнє керівництва «Центренерго» організувало схему з виведення отриманих коштів на рахунки фіктивних підприємств, а також схему легалізації вугілля, видобутого на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу. Зокрема, 78 млн грн. з 155 отримав посередник – ПП «Содєйствіє». Ця фірма зареєстрована в Костянтинівці Донецької області. Її засновником є Тетяна Автономова – мати представника уряду «ДНР», керівника благодійного фонду «Відродження Донбасу» Дмитра Автономова.

Частина заробітку в розмірі майже 30 млн грн. бізнесмени з Донбасу «обготівкували» через півдесятка фіктивних фірм. 65 млн грн. перевели на рахунки держпідприємств «Сніжнеантрацит», «Шахтарськантрацит», «Макіїввугілля», «Торезантрацит», ТОВ «Транс систем Лоджистікс». Всі вони добувають вугілля на непідконтрольній Україною території. У кого закуповувалося вугілля на залишок суми – у судових матеріалах не уточнюється.

Слідством також встановлено, що безперешкодне транспортування вугілля по залізниці через лінію фронту і подальшу легалізацію палива забезпечував громадянин України Куликов Денис Петрович. Саме його зусиллями вугілля, що видобувається держпідприємствами в «ДНР», від «Шахти Кисельова» поставлялося на «Центренерго». Куликов також підробляв транспортно-експедиційні накладні та документацію про приналежність і якість вугілля.

У ланцюжок були включені фірми, де Куликов був або директором, або власником: ТОВ «Актів Груп» (Київ), ТОВ «Верхаус» (Луганськ) і ТОВ «ПФК «Наві Транс» (Луганськ). За розробленою бізнесменом схемою, вугілля із зони АТО відправлялося підконтрольним Куликову фіктивними підприємствами – «Верхаус» і «Наві Транс» на адресу київської «Актів груп». На контрольно-пропускних пунктах зони АТО документи підміняли і переадресовували вугілля замовнику – «Центренерго».

Така схема, на думку слідчих, дозволила вимити у «Центренерго» багатомільйонні суми і минути оподаткування. Крім того, вартість вугілля була завищена.

Від «Наших Грошей»:

СБУ звинувачувала власника ПП «Содєйствіє» у фінансуванні тероризму.  За даними СБУ, фірма в обмін на фінансування «ДНР» отримала від терористів дозвіл на видобуток вугілля на непідконтрольних Україні територіях. Зароблені гроші власник «Содєйствія» переводив на рахунки підконтрольних йому компаній за межами України, зокрема – ТОВ «Торгові системи» (РФ). Після цього гроші готівкою завозилися в «ДНР», де передались безпосередньо в «Республіканський банк «ДНР» під виглядом «податків» і «благодійної допомоги».

Директор «Содєйствія» є Арам Абазян. Він разом ще з однією фірмою Автономова ТОВ «Донвуглемет» розігрували тендери, які оголошували рятувальники.  Раніше Абазян очолював ТОВ «Торговий дім «Донбасвугілля» Олексія Теплова, партнера Автономових по ТОВ «Спейціальні вантажні перевезення», після Абазяна пост директора зайняв і сам Дмитро Автономов.

НАШІ ГРОШІ

Tеги | , ,

НАШІ ГРОШІ

16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024
12.04.2024
11.04.2024
09.04.2024
08.04.2024
05.04.2024